Lys-, laser- og varmeterapi til heste

Hvad kan lys, læser og varme gøre for din hest?

Lys-, laser og varmeterapi er populært til heste – og med rette!

Der er et stort marked for terapilys og dækkener til heste og det kan være svært for ejere at navigere i. Jeg har derfor samlet noget information om lysterapi og forskellige teknologier i dækkener og pads, som kan hjælpe forståelsen til hvordan det virker.

Lysbehandling (f.eks. infrarødt lys, laser- eller LED-terapi)

Lysterapi, også kaldet lysbehandling eller fototerapi, anvender lys i specifikke bølgelængder for at stimulere kroppens naturlige helingsprocesser. Når det bruges på hud og muskler, kan det have flere gavnlige effekter, som hjælper med at forbedre hudens tilstand og lindre muskelspændinger, smerter og inflammation.

Hvordan fungerer det teknisk?

Lysterapi fungerer ved, at lys (ofte rød eller infrarød) absorberes af hudens celler og væv. Dette lys påvirker mitokondrierne (cellernes energifabrikker) og stimulerer dem til at producere mere energi i form af ATP (adenosintrifosfat). Denne øgede energiproduktion hjælper med at fremme cellernes reparations- og helingsprocesser. Infrarødt lys har den fordel, at det kan trænge dybere ind i vævet, hvilket gør det særligt effektivt til muskelbehandling.

Lysterapi kan stimulere kroppens egne helingsprocesser på flere måder:
  • Fremmer heling ved stimulering af cellernes aktivitet således at cellernes energiproduktion øges, hvilket fremmer heling af inflammeret og skadet væv. . Lysterapi kan stimulere fibroblasterne (de celler, der producerer kollagen) til at producere mere kollagen, hvilket hjælper med at reparere det skadede væv og styrke det. Lyset kan fremme cellevækst og regenerering i det behandlede område. Det hjælper med at stimulere nye celler til at blive dannet, hvilket er vigtigt for at reparere skader på muskler, sener, hud og andre væv.
  • Rødt lys med bølgelængde ca. 600–650 nm bølgelængde fremmer produktionen af kollagen, et vigtigt protein, der hjælper med at opretholde hudens elasticitet og styrke. Lysterapi er effektivt til at reducere inflammation og hævelse i musklerne og vævet omkring led. Dette gør det nyttigt ved behandling af sportsskader, som forstuvninger, forstrækninger eller belastningsskader.
  • Smertelindrende effekt, da det stimulerer produktionen af endorfiner (kroppens naturlige smertestillende stoffer). Infrarødt lys trænger dybt ind i muskelvævet og hjælper med at lindre smerter ved at stimulere blodgennemstrømningen og reducere inflammation. Det kan være særligt effektivt til at lindre muskelspændinger, stivhed, kramper og ledproblemer.
  • Reducerer hævelse og inflammation ved at øge blodgennemstrømningen og transporten af væske væv fra vævet. Blodcirkulationen øges i det berørte område, da varmen fra lyset får blodkarrene til at udvige sig, hvilket sikrer, at næringsstoffer og ilt når ud til de skadede væv og de celler der ansvarlige for heling. Den øgede blodgennemstrømning hjælper også med at fjerne affaldsstoffer og toksiner fra vævet, som kan hæmme heling. Lysterapi virker ved at hæmme frigivelsen af inflammatoriske stoffer og reducere hævelse i det skadede væv, hvilket kan føre til hurtigere bedring. Derfor er lysterapi særlig effektiv ved sårheling. Lysterapi hjælper også med at accelerere restitutionen efter intens træning eller ved skader som muskelstrækninger.
  • Afslappende effekt af muskulatur kan opnås ved den dybe opvarmning, der kommer gennem infrarødt lys. Det afslapper og beroliger muskulaturen og gør det lettere at komme sig efter fysisk aktivitet. Lysterapi kan også bruges som opvarmning af huden og muskler forud for aktivitet. Dette kan være særlig godt I væv der er under heling eller som har arvævsdannelse efter skade.

 

Anvendelse af lysterapi

Lysterapi kan anvendes i form af LED-lamper, laserterapi eller lysterapi-måtter, som alle udsender lys i forskellige bølgelængder. Behandlingen kræver ofte flere sessioner for at opnå de bedste resultater, afhængig af tilstanden der behandles. Ofte vil det være nødvendigt med 5–10 behandlinger over en periode for at mærke en synlig forbedring.

Laserterapi (ofte kaldet Kold Laser Light Therapy eller Lav Intensive Laser Therapy) er en populær form for lysbehandling til heste, da det bruger lav-intensitets lys (rød eller nær-rød), som kan trænge dybt ind i vævet uden at skade det.

Forsigtighedsregler ved lysterapi

Selvom lysterapi som oftest er en sikker behandlingsmetode, bør det undgås i visse situationer. Det kan i visse tilfælde foråsage forbrændinger i pelsen og huden, der behandles. Uforsigtig hådtering af lys kan også være til gene for personen der udførører det.

Laserterapi er generelt meget sikker, men der er et par forholdsregler at tage. Blandt andet bør man undgå at rette laserstrålen mod øjnene, da det kan være skadeligt for nethinden. Ved laserterapi bør der altid anvendes briller af den person der håndterer laseeren. Derudover bør personer og dyr med visse medicinske tilstande, som for eksempel kræft eller lysfølsomhed, konsultere en læge eller dyrlæge, før de starter behandling. Det er vigtigt at være opmærksom på ikke at påføre for meget varme, da det kan forårsage forbrændinger. Det er altid bedst at konsultere dyrlægen, før man starter behandling af hesten.

Laserterapi – den tekniske del

Effekt og klasse afhænger primært af laserens intensitet, bølgelængde, og energi. Her er en grundlæggende gennemgang af, hvordan disse faktorer vurderes og defineres.

Lasere opdeles i forskellige klasser efter deres effektstyrke og de potentielle risici ved brugen. Klassificeringen stammer fra International Electrotechnical Commission (IEC) og er designet til at sikre, at laseren bruges korrekt og ikke forårsager skade.

Klasse 1: Disse lasere er meget sikre og kan bruges uden nogen form for særlig beskyttelse. De afgiver meget lav energi, og selvom de er i stand til at udsende lys, er de ikke farlige under normale forhold (f.eks. laserprintere).

Klasse 2: Lasere i denne klasse er også relativt sikre under normale forhold. De udsender synligt lys (typisk i det synlige spektrum, 400–700 nm), men de kan forårsage skade, hvis man ser direkte ind i strålen i længere tid. De bruges ikke så ofte til terapeutisk behandling.

Klasse 3A og 3B: Disse lasere har højere effekt og kræver beskyttelse for øjnene, især hvis man ser direkte på strålen. Klasse 3B-laserterapilamper anvendes oftere til medicinsk behandling, da de kan have den nødvendige effekt til at trænge ind i vævet og stimulere heling.

Klasse 4: Lasere i denne klasse er meget potente og kan forårsage skade, hvis de anvendes ukorrekt, især på øjnene og huden. De bruges sjældent til terapeutisk behandling, da deres effekt er meget høj og ikke nødvendigvis egnet til lavintensiv behandling som den, der anvendes til laserterapi.

Ved laserterapi til dyr anvendes typisk klasse 3B-lasere, som har lav intensitet men tilstrækkelig effekt til at stimulere helingsprocesser, uden at forårsage skade, når de bruges korrekt.

Effekt og intensitet

Effekten af en laser i terapi vurderes ofte i milliwatt (mW). Effektiviteten afhænger ikke kun af laserens klasse, men også af dens intensitet (hvor meget energi den afgiver). For terapeutisk behandling er lavintensitetslasere ideelle, da de kan trænge ind i vævet uden at skade det.

Lavintensitetslaser (LLLT) bruger typisk lasere med effekt fra 5 mW til 500 mW. Det er nok til at stimulere cellernes energiproduktion og fremme heling, uden at vævet bliver overophedet eller beskadiget.

Højintensitetslasere (som klasse 4) kan have en effekt på 500 mW eller mere og anvendes typisk i industrielle eller kirurgiske applikationer, hvor meget højere energiniveauer er nødvendige.

I laserterapi skal intensiteten være lav nok til at undgå vævsskader, men stadig høj nok til at trænge ind i vævet og stimulere de ønskede biologiske effekter.

Bølgelængde

Laserens bølgelængde (målt i nanometer, nm) spiller en stor rolle i, hvordan lyset interagerer med vævet. Laserterapi anvender typisk lys i det røde og nær-infrarøde spektrum, da disse bølgelængder er mest effektive til at trænge dybt ind i vævet.

Rød lys (600-650 nm): Denne bølgelængde bruges ofte til behandling af hudproblemer, som f.eks. sårheling, acne eller rynker. Rødt lys har en lavere penetration og arbejder mere på hudens overflade.

Infrarød lys (750-950 nm): Infrarødt lys trænger dybere ned i vævet, og bruges derfor ofte til behandling af muskler, led og dybere vævsskader. Dette lys stimulerer cellerne i de dybere lag og hjælper med at reducere inflammation, fremme heling af sener og muskler, og lindre smerter.

Energi

Energi, målt i Joule (J), er et mål for den samlede mængde energi, der leveres til vævet over tid. Den samlede energi afhænger af laserens effekt (mW), behandlingstiden og det område, der behandles. For eksempel kan en lavintensitetslaser, der bruges til en behandling på et område, levere et specifikt antal Joule for at opnå de ønskede terapeutiske effekter.Energi leveres normalt over en bestemt tidsperiode (for eksempel 30 sekunder til 5 minutter pr. behandling). Jo højere energi, desto mere effekt kan det have på vævets heling, men det skal doseres korrekt for ikke at forårsage overophedning eller skade.

Behandlingsparametre

Effekten af laserterapi afhænger også af, hvordan behandlingen udføres. Dette inkluderer faktorer som behandlingstid og frekvens.

Behandlingstid er den tid hvorved lys/laserstrålen påføres på et bestemt område. Typisk varer sessionerne mellem 5 og 30 minutter.

Behandlingsfrekvens er hvor ofte behandlingen skal gentages. Ofte vil en behandling være nødvendig hver 2.–3. dag i de første faser af helingen, med færre sessioner efterhånden som vævet regenereres.

Behandlingsområdet er størrelsen på det område, der behandles. Jo større området er, desto længere tid kan behandlingen tage.

De fleste laserapparater kommer med programmer for behandling af bestemt områder af dyret eller vejledning i behandling af muskler, led og sener.

 

Sammenfatning laserterapi

Klasse 3B-lasere er de mest anvendte i laserterapi, da de har lav nok effekt til at være sikre, men stadig høj nok til at være terapeutisk effektive.

Effekten (mW) og bølgelængden (nm) bestemmer, hvor dybt lyset kan trænge ind og hvordan det påvirker vævet. Lavintensitetslaser (5–500 mW) og bølgelængder mellem 600 nm og 950 nm er typisk de mest effektive til behandling af muskel-, led- og hudproblemer. Energi (Joule) leveres over tid og kan justeres afhængigt af behandlingsområdet og målet med behandlingen.

Laserterapi vurderes ud fra disse faktorer for at sikre, at det leverer den ønskede terapeutiske effekt uden at forårsage skade på vævet. Rette dosis, effekt, og behandlingsparametre er afgørende for at opnå de bedste resultater.

 

 

Solarier til heste

Jeg bliver bliver ofte spurgte om hvad jeg kan anbefale. De senere år er der kommet mange nemme og billigere løsninger på markedet.

Til mine egen heste har jeg valgt en 2000 Watt varmekilde, som den der vises på billedet herunder. De er lette og nemme at hænge op. Nogle varianter kommer med et stativ, så den er nem at have med til stævne.

Hvis den permanent placeres i loftet, kan lofhøjden afgøre om den skal være 2000Watt, 2500Watt eller om det er nødvendigt med flere for at dække arealet.

 

Anvendelse af Varmedækkener og pads

Varmeterapi kan opnås ved brug af dækkener, bandager og andre “pads” der isolerer for et varmetab fra kroppen, genspejler kroppens varme eller via elektrisitet tilfører varme. Dette kan have flere positive effekter.

Ved at mindske varmetabet fra hesten mindskes også hestens energitab, da heste  bruger en del af deres indtagede energi fra foderet på at holde varmen. Heste der træner jævnligt eller dagligt, bliver ofte klippet fordi den våde pels kan være længe om at tørre. Pelsen fungere som isolation og derfor bruges dækkender for at mindske varmetabet på heste med kort pels. Afkøling af muskulaturen igennem længere tid, gør at hesten skal bruge enegi på at holde varmen blandt andet ved at lave “muskel schivering”, som er små bevægelser I muskulaturen. Kolde muskler kan bliver stive og kræver god opvarmning for at fungere til træning og for at mindske risikoen for skader i både muskler, sener og led.

Når der påførers varme til et område, udvides blodkarrene, hvilket gør det lettere for blodet at strømme til musklerne.

Varmeterapi kan også hjælpe med at reducere muskelkramper, hvilket er især nyttigt efter intens træning eller hvis hesten har stået stille i længere tid.

Dækkener i naturligt materiale som uld

Uld fungerer som en effektiv varmekilde, fordi det har en naturlig evne til at isolere og holde på varmen. Uldfibre har en krøllet struktur, hvilket skaber små luftlommer i materialet. Disse luftlommer fungerer som isolering, da de fanger varmen tæt på kroppen og forhindrer, at den slipper ud. Uld kan absorbere en stor mængde fugt (op til 30% af sin vægt), uden at det føles vådt. Når uld optager fugt, frigiver det små mængder varme, hvilket bidrager til at holde dig varm, selv når det er fugtigt. Uld har naturlige antibakterielle og temperaturregulerende egenskaber, hvilket gør det ideelt til at opretholde en stabil kropstemperatur. Det holder hesten varm i kulden, men kan også hjælpe med at holde hesten kølig i varmere vejr.

Dækkener i reflekterende materiale

Materialer, der reflekterer kropsvarme, fungerer ved at bruge specielle egenskaber til at reflektere den varme, kroppen afgiver, tilbage mod kroppen, hvilket hjælper med at bevare den varme og holde dig varm. Denne type materiale anvender principperne for termisk refleksion, og det kan være særligt effektivt i kolde omgivelser.

Materialer som f.eks. aluminiseret film eller specielle reflekterende belægninger (keramiske fibre) kan være indbygget i dækkener eller isolering. Når kroppen afgiver varme i form af infrarød stråling, reflekterer disse materialer strålingen tilbage mod kroppen i stedet for at lade den passere gennem stoffet. Dette skaber en „varmebarriere‟ og hjælper med at holde på den kropsvarme, der ellers ville gå tabt til omgivelserne.

Nogle avancerede materialer, især i tøj og tæpper, er designet til at reflektere infrarød stråling (varmestråling) tilbage til kroppen. Infrarød stråling er den type varme, som kroppen udsender, og når materialet reflekterer denne varme, kan det hjælpe med at opretholde en konstant og komfortabel temperatur.

Når reflekterende materialer kombineres med isolerende lag, kan de øge effektiviteten af varmebevaringen. Isoleringen hindrer varmeoverførsel til omgivelserne, mens den reflekterende belægning hjælper med at returnere varmen til kroppen.

Så materialer, der reflekterer kropsvarme, bruger reflekterende egenskaber til at reducere varmetab og forbedre komforten i kolde forhold, hvilket gør dem nyttige I dækkener der skal bruges til at øge blodgennemstrømningen i kroppen.

Dækkener med magneter

Magneter i dækkener fungerer ikke som isolerende materialer på den måde, som f.eks. uld eller syntetiske fibre gør. I stedet anvendes magneter i dækkener for andre formål, som kan have indirekte indvirkning på komfort og funktion, men de er ikke en direkte kilde til isolering mod varme.

I visse tilfælde bruges magneter i dækkener til at give en form for terapi. Her antages det, at magneter kan hjælpe med at stimulere blodcirkulationen og lindre muskelspændinger eller smerter. På den måde kan de indirekte have en effekt på kroppens generelle velvære, hvilket nogle heste kan oplever som en form for „komfort‟.

Der er også eksperimentelle teknologier, hvor magneter i kombination med specielle materialer siges at kunne påvirke varmestrømninger i tøjet. Det er dog ikke en udbredt teknologi og er langt fra bevist at have en praktisk isolerende virkning på varme, som for eksempel materialer som uld eller fleece gør. Det er altså ikke videnskablig bevist at magnetdækkener skaber en bedre varme eller komfort hos hesten end det der kan opnås ved brug af f.eks ulddækkener.

Kombination af lys- og varmeterapi

Mange moderne enheder kombinerer både lys- og varmeterapi, hvilket kan være ekstra effektivt. For eksempel kan en enhed både udsende rødt lys og samtidig påføre varme, hvilket kan hjælpe med både at reducere inflammation og afslappe muskler. Dette kan være særligt nyttigt til behandling af kroniske tilstande som muskel- og led.

“Old school” varmeterapi

Våd varme trænger godt ind i vævet og er forbundet med velvære. Desværre er det ikke altid muligt, ej heller hensigtsmæssigt at give vores heste et godt varmt bad.

Min farvorit metode til at påføre varme til et afgrænset område f.eks. hesten lænd eller et ben er i form af våd varme. I lænden kan et vådt og varmt håndklæde lægges hen over og evt. dækkes af et tæppe eller dækken. Når håndklædet er afkølet, kan proceduren gentages og på den måden kan hesten stå med våd varme i længere tid. Det våde håndklæde må ikke være meget varmere end kropstemperaturen, jeg foretrækker 38-39 grader.

Hævede og tilskadekomne ben kan have gavn af en varm våd forbinding. Den tjener flere formål, dels at øger den blodgennemstrømningen I benet, der skal transporterer væsken væk fra det hævede område og den virker som støtte og kompression, så der ikke sker yderligere hævelse af benet.  

Du er velkommen til at kontakte mig for at lære mere om “old school” metoder I hestepraksis.Når bækkenets symmetri skal vurderes, skal der ikke alene observeres position for de anatomiske knoglefremspring, men muskulaturen omkring skal tages med i betragtning.

 

 

Her på  kan du læse mere om kiropraktik, akupunktur og fysioterapi til heste

Ring eller send sms

Send mig en mail

Du finder mig her

Louise Laustsen
Hedebovej 47 - 5474 Veflinge